Informacije za roditeljeYUMAMA - Intimni svet devojčica

Portal farmaceuta - Tumor na jajniku i kod devojčica

Forum Burek - Ciste jajnika i kod novorođenčadi


Kratak rečnik medicinskih izraza u DAG

Vulvovaginitis - zapaljenje sluzokože spoljašnjih genitalija kod devojčica koje je najčešće uzrokovano bakterijama koje su poreklom iz debelog creva (E.colli, Proteus, Enterococcus), ređe bakterijama koje naseljavaju respiratorni trakt (Streptococcus beta hemoliticus grupe A i B, Hemofilus influence, Staphylococcus aureus i dr.) a prenose se zaprljanim rukama. Lečenje se sprovodi nakon uzetog bakteriološkog brisa vagine i vulve, a prema antibiogramu. Dok se čekaju rezultati briseva, savetuje se sedenje u kupkama tople vode i mazanje neutralnim mastima (Pavlovićeva, Jekoderm, Pantenol), koje često dovodi do potpunog povlačenja simptoma te bude jedina i dovoljna terapija.

Sinechiae labii minoris - je stanje koje karakteriše delimično ili potpuno slepljivanje malih stidnih usana pri čemu se zatvara prostor vaginalnog ulaza i značajno otežava mokrenje. Uzrokovano je najčešće preteranom i pogrešnom higijenom genitalne regije (upotreba sapunjavih sredstava, vlažnih maramica) kao i hroničnim nelečenim upalama sluzokože koja postaje osetljivija na spoljašnje uticaje, stanjima koja su praćena ekcematoznim promenama u predelu genitalija i drugim stanjima koja su praćena izrazitom suvoćom sluzokoža (Lichen sclerosus vulvae). Ukoliko su sinehije tanje, nakon pregleda se pristupa tupom odvajanju malih stidnih usana te se oslobadja prostor izlaznog otvora mokraćne cevi i vagine, koji postaju dostupni pregledu. Ako su sinehije deblje ili su duže perzistirale te se ne mogu jednostavno odvojiti, lekar će savetovati upotrebu masti koje dovode do omekšavanja i potom lakšeg odvajanja sinehija. Kod najtežih formi čvrstih (kožastih) sinehija, pristupa se hirurškom odvajanju malih stidnih usana. Prevencija nastanka sinehija je u higijeni čistom vodom bez upotrebe sapunjavih sredstava i redovnom mazanju genitalija neutralnim masnim kremama (Pavlovićeva, Jekoderm, Pantenol), lečenju vulvovaginitisa, ekcema i Lichen sclerosusa geitalne regije.

Lichen sclerosus vulvae - je stanje koje se krakteriše suvom, atrofičnom (tankom) sluzokožom koja je sklona pucanju i pojavi sitnih ragada (pukotina) koje mogu da krvare, a jako su osetljive i bolne u dodiru sa mokraćom. Još uvek nisu do kraja otkriveni svi uzroci nastanka ovog stanja, ali nasledni faktori imaju dominantno mesto. U puberteru najčešće dolazi do spontane regresije (povlačenja) promena, a objašnjava se pozitivnim uticajem polnih hormona (estrogena) na sluzokožu genitalija, koja postaje deblja i otpornija. Do puberteta se savetuje lečenje koje se prilagodjava kliničkoj slici. Nekada je to primena hormonskih masti po šemi koju prepiše ginekolog, a nekada samo običnih neutrealnih masti (Pavlovićeva, Jekoderm, Pantenol).

Telarcha - je pojam koji označava početak razvoja žlezdanog tkiva dojki. Ona najčešće započinje nakon osme godine života devojčice i najčešće je prvi znak početnog pubertetskog razvoja. Posledica je pubertetske aktivacije jajnika koji tada počinju da luče hormon estrogen, pod čijim uticajem se razvija žlezdano tkivo dojki. Obično prvo počinje da raste jedna dojka, pa posle par meseci i druga. U koliko se uoči povećanje dojke pre osme godine života, govori se o prevremenoj telarhi koja može da bude u sklopu prevremenog pravog puberteta ili je posledica izolovane promene na jajnicima koje su praćene produkcijom estrogena, a nisu u sklopu pubertetskog razvoja. Kod ženske novorodjenčadi se često javlja stanje prolaznog povećanja dojki, a posledica su uticaja hormona estradiola majke još tokom trudnoće. Takođe u toku prve dve godine života se povremeno javljaju prolazni fiziološki skokovi estradiola koji takođe dovode do prolaznog povećanja dojki i ne zahtevaju ispitivanje i lečenje.