Sinehije malih polnih usana

Sinechiae labii minoris – je stanje koje karakteriše delimično ili potpuno slepljivanje malih stidnih usana pri čemu se zatvara prostor vaginalnog ulaza i značajno otežava mokrenje. Uzrokovano je najčešće preteranom i pogrešnom higijenom genitalne regije (upotreba sapunjavih sredstava, vlažnih maramica) kao i hroničnim nelečenim upalama sluzokože koja postaje osetljivija na spoljašnje uticaje, stanjima koja su praćena ekcematoznim promenama u predelu genitalija i drugim stanjima koja su praćena izrazitom suvoćom sluzokoža (Lichen sclerosus vulvae).

Ukoliko su sinehije tanje, nakon pregleda se pristupa tupom odvajanju malih stidnih usana te se oslobadja prostor izlaznog otvora mokraćne cevi i vagine, koji postaju dostupni pregledu. Ako su sinehije deblje ili su duže perzistirale te se ne mogu jednostavno odvojiti, lekar će savetovati upotrebu masti koje dovode do omekšavanja i potom lakšeg odvajanja sinehija.

Kod najtežih formi čvrstih (kožastih) sinehija, pristupa se hirurškom odvajanju malih stidnih usana. Prevencija nastanka sinehija je u higijeni čistom vodom bez upotrebe sapunjavih sredstava i redovnom mazanju genitalija neutralnim masnim kremama (Pavlovićeva, Jekoderm, Pantenol), lečenju vulvovaginitisa, ekcema i Lichen sclerosusa geitalne regije.

Leave Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − seventeen =