Dečja i adolescentna ginekologija Srbije

Istorijat udruženja

Posebnost dečje i adolescentne ginekologije su sedamdesetih godina prošlog veka prepoznali brojni gnekolozi i pedijatri širom sveta i 1971. godine su konačno osnovali FIGIJ (međunarodnu federaciju za dečju i adolescentnu ginekologiju).

Tih godina, tačnije 1970. godine dečiju i adolescentnu ginekologiju u Srbiji su u Institutu osnovali prof. dr Berislav Berić i dr Vesna Dramušić uz podršku prof. dr Vukana Čupića. Lečenjem bolesti i rešavanjem različitih problema u okviru dečje i adolescentne ginekologije su se decenijama kasnije bavili pojedini lekari  iz različitih grana medicine, najčešće pedijatri (endokrinolozi i hematolozi), radiolozi, dečji hirurzi (urolozi i abdominalni hirurzi). Do novembra 1998. godine je i na Institutu Služba za dečju i adolescentnu ginekologiju najčešće  imala po jednog ginekologa, da bi dr sci. med. Katarina Sedlecki formirala tim u okviru Republičkog Centra za planiranje porodice. Tim Instituta u zavisnosti od vrste bolesti angažuje brojne stručnjake drugih ustanova da bi se timskim pristupom svakoj devojčici pojedinačno obezbedio optimalan tretman. Tako je Služba za dečiju i adolescentnu ginekologiju Instituta postala nosilac stručno-metodoloških i doktrinarnih stavova u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja devojčica i adolescentkinja.

Iz ove Službe je potekla i inicijativa da se svi stručnjaci u Srbiji koji se bave reproduktivnim zdravljem dece i adolescenata okupe u okviru Udruženja.

Udruženje za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije formirano je 14. februara 2008. godine u Beogradu.

12. simpozijum dečije i adolescentne ginekologije Srbije