Dečja i adolescentna ginekologija Srbije

Tumor na jajniku i kod devojčica

Tekst je objavljen na sajtu www.farmaceuti.com.

U Institutu za majku i dete operisan rak devojčici specijalnom laparoskopskom metodom. – Najveći tumor devet kilograma

Život četvoroipogodišnje devojčice O. F., koja je imala zloćudni tumor na jajniku, spasen je zahvaljujući stručnom timu lekara Instituta za zdravstvenu zaštitu „Dr Vukan Čupić”. Oni su operaciju laparoskopskim putem, koja je trajala oko 50 minuta, prvi put na ovim prostorima obavili pre deset dana, a juče je uraðena prva kontrola na kojoj je utvrðeno da se devojčica dobro oseća.Devojèica je 24 sata posle operacije otišla kući oporavljena, a dalje će se o njoj voditi računa.

Srećan sam, jer smo imali prvu kontrolu na kojoj su lekari mojoj ćerki skinuli konce i objasnili da je sada sve u redu. Bili smo u šoku kada smo čuli o kojoj bolesti je reč. Lekari u Subotici su sumnjali na cistu na jajniku, ali u Institutu za majku i dete se ispostavilo da je, ipak, kancer. Uplašili smo se misleći da ćemo mesecima da boravimo sa detetom u bolnici, ali se to nije dogodilo zahvaljujući dr ZoranuB. Stankoviću. Posle intervencije je odmah počela da se igra i smeje – objasnio je tata operisane devojčice.

Dr Zoran B. Stanković, dečji ginekolog u Institutu za majku i dete,koji je zajedno sa dr Lukom Anðelićem, mentorom za laparoskopiju u ginekologijiu ovoj ustanovi, obavio ovu tešku intervenciju, kaže da se u poslednjih nekoliko godina sve veći broj devojčica i adolescentkinja operiše zbog tumora jajnika, ne klasičnim načinom, već rezom preko prednjeg trbušnog zida koji se u medicini zove laparotomija. On ističe da su vrednosti novog načina operacije brojni, poput manje traume za pacijenta, bržeg oporavka, u bolnici se ne ostaje kao ranije sedam, već jedan ili dva dana.

Manja je i mogućnost gubitka krvi u toku operacije, jer kamera kojom se posmatra unutrašnjost abdomena značajno povećava sliku i time omogućava veoma precizne operativne zahvate. Na rani nema klasičnog reza od šest do 10 centimetra, već se koriste tri reza od 0,5 do 1,5 centimetra. Jedina negativna strana ovog načina operacije je što se tako ne operišu ogromni tumori jajnika, a najveći operisan u Službi za dečju i adolescentnu ginekologiju Instituta u poslednjih godinu dana imao je čak devet kilograma. Do sada su se laparoskopijom operisale dobroćudne promene na jajniku – istakao je dr Stanković, dodajući da će o ovoj temi već koliko sutra govoriti na kongresu u Rusiji.

Dečja i adolescentna ginekologija, gde je obavljena ovakva intervencija, postoji na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije već 38 godina i, kako kaže dr Stanković, jedinstvena je na našim prostorima. Godišnje se ovde obavi izmeðu 40 i 50 operacija devojčica sa dobroćudnim tumorima, dok pomoć zbog zloćudnih tumora potraži od osam do 10 devojčica. Lekari objašnjavaju da su simptomi oboljenja kod devojèica bol u stomaku, znaci prevremenog puberteta poput rasta grudi, a kod adolescentkinja i pojačana maljavost.

D. Davidov-Kesar

politika.rs

11. Simpozijum dečije i adolescentne ginekologije Srbije